Drömmen – Vad är det perfekta slaget för dig?

Alla golfare har vi den där drömmen. Att slå det perfekta slaget. Det där perfekta slaget som vi ser på TV hela tiden (vad det verkar som). Du har säkert redan nu en klar tanke om hur det ska kännas för dig, hur det ska låta och hur medspelarna kommer att reagera. Och jag är här för att konstatera för dig att det där perfekta slaget, den där drömmen, är inom räckhåll.

1 på 100 eller 1 på 1000?

Kanske är det en på 100 eller en på 1000 när det faktiskt händer. Det är trots allt så sporten funkar. Men jag lovar att det finns där inom dig och som jag alltid beskriver det, vår högsta nivå är bra mycket högre än vad vi egentligen tror att den är. Den stora utmaningen handlar nog snarare om att nå den där högsta nivån så ofta som bara möjligt. Men också att acceptera att det där perfekta slaget sällan infinner sig och istället handlar det om att missa minst dåligt. För hur mycket vi än jagar drömmen om att slå det perfekta slaget så kommer vi alltid vara tvungna att tackla den andra utmaningen. Vad händer när vi inte gör det?

”This game is a game of misses”

Ben Hogans ord beskriver golf in i minsta detalj. Golf handlar egentligen inte om den där drömmen, att slå det perfekta slaget varje gång. Det handlar istället om att missa bäst och missa klokast och kanske även att reagera bäst när missarna kommer. För det perfekta slaget kommer någon gång ibland och det är alltid superkul när det händer, precis som det ska vara. På något sätt är det just den träffen, den känslan som får oss att älska den här sporten ännu lite mer.

I mitt jobb som golfcoach är det däremot alltid svårt att hålla mig till ditt drömslag, helt enkelt för att det sker så väldigt sällan. Mitt mål är inte att hjälpa dig slå ditt drömslag oftare (även om jag är säker på att så blir fallet med träning) utan att höja din lägstanivå ännu mer. Jag vill hjälpa dig att missa bättre. För jag tror också att lär jag dig att missa bättre kommer det även hjälpa dina perfekta slag att ske oftare. En ganska häftig ekvation egentligen.

Fortsätt drömma

Missförstå mig inte nu bara. Det är inte så att jag vill att du ska missa. Helst vill jag också att du slår perfekta slag hela tiden men jag har erfarenheten och insikten att se att det inte kommer hända dig heller, precis som det aldrig hände Ben Hogan, Tiger Woods, Jack Nicklaus eller Justin Thomas. Men det innebär inte att vi inte ska fortsätta drömma. Jag tror att just den drömmen är vad som kan hjälpa oss att fortsätta träna alla de där timmarna, det som får oss att börja fundera över teknik på jobbet eller varför vi provsvningar i skolkorridoren. Vi söker den nästa pusselbiten för att nå vår dröm.

Jag är säker på att du vet vad det perfekta slaget är för dig. Vad din dröm faktiskt innebär. Jag är säker på att du redan har känslan och reaktionen klar för dig inom dig. Använd det, låt det vara drivkraften för nästa träningspass och nästa runda. Lova mig bara en sak – när du når din dröm – reagera ordentligt!