Konsekvent men inkonsekvent

Vad gjorde jag nu? Säger spelaren samtidigt som hans senaste slag med järnsjuan denna gång svänger till vänster istället för till höger som den förra bollen gjorde. Spelaren upplever att han har gjort precis som förra gången men bollen gör något helt annorlunda, visuellt håller jag med honom. Det var ingen enormt tydlig förändring bakom det som nu händer med bollen. Jag vet däremot att någontign har förändrats – självklart. För annars hade inte bollen gått iväg på ett helt nytt sätt denna gång. Kanske kan detta vara en av de mest frustrerande delarna av golfen för såväl golfare som golftränare.

En konsekvent sving – alla golfares dröm

Alla golfare vill ha en konsekvent golfsving. Utan tvekan är det en av två saker som alla spelare jag träffar önskar sig (den andra saken är att slå längre) och vrider och vänder vi på den frågan så tror jag att det handlar mer om att vilja vara konsekvent i träff/bollflyktslagar, alltså det som påverkar hur bollen beter sig. Idag vet vi att människokroppen inte är gjord för repetition utan snarare kommer att göra allt den kan för att undvika att genomföra samma rörelse gång på annan eftersom detta är det snabbaste sättet till skada och trötta muskler. Så redan från start har vi en uppförsbacke när det gäller att bli mer konsekventa i vår golfsving, din kropp vill det absolut inte. Men självklart kan vi göra allt vi kan för att göra det så likt som möjligt varje gång, tillsammans med den variation som golfbanan bjuder på så brukar vi kunna nå en ganska bra framgång med detta sätt.

Med hjälp av video och under de senaste två säsongerna mitt 3D-system MySwing så har jag dock insett en väldigt tydlig sak. Majoriteten av golfarna jag träffar (och låt mig understryka att detta till 98% är hobbygolfare som inte försöker livnära sig på sporten) är väldigt och jag menar väldigt konsekventa i sin golfsving. Vad menar jag med det? 

Jag har haft spelare framför mig med 3D-systemet igång som har slagit två bollar på helt olika sidor av resultatspektrat. En boll lång, rak och alldeles perfekt. Nästa boll praktiskt taget en bollmiss och med det ett uruselt resultat. När vi djupdyker i dessa spelares data så är det nästan omöjligt att hitta en tydlig förändring, den finns där men oftast är den mycket mindre än vad jag skulle tro. Det jag menar är att en så stor skillnad på resultat borde ju rimligen visat på en lika stor skillnad i tekniken, eller hur?

Konsekvent men inkonsekvent

Självklart beror det på hur stor skillnad vi verkligen pratar om. I fallen jag beskriver ovan har det oftast varit en förändring av handpositonen som har skett, uppåt eller nedåt vid impact. Men tittar vi på saker som rotationer, extensioner och flexioner eller abduktion/adduktion i den främre armen (detaljer som förändras tydligare visuellt) så sker inte alls en särskilt tydlig förändring. Det sker också självklart många kort och gott dåliga golfslag som jag kortfattat beskriver som ”inte ens en golfsving” – dessa blir extremt tydliga och anledningen till att resultatet blir dåligt väldigt självklart. Men det jag reagerar på och många med mig är att golfsvingen är en sak, konsekvent men inkonskevent.

Vad menar jag med det? Din sving är generellt sätt väldigt konsekvent och behöver troligen inte bli mer av den varan. Det är sådana saker som t.ex. gör att vi kan känna igen spelare på deras svingar ibland till och med på långa avstånd. Men hur kommer det sig då att resultatet av slagen inte är konsekventa?

För utan tvekan är det resultaten av dina slag som är inkosekventa något som vi sen kopplar till vår sving och då bestämmer oss för att den i sin tur är inkonsekvent. Anledningen att resultaten är inkonsekventa är egentligen många. Många svingproblem vi har därute har också mängder av ”lösningar” som golfare lägger till sig med undermedvetet. Ett exempel är spelare som använder mycket armrar och lite kropp i golfsvingen, som ett resultat när klubban närmar sig bollen är att dessa spelare måste använda väldigt mycket handleder och underarmar för att påverka blad och spår för att ha en chans att slå bollen åt det håll de tänker sig. När dessa kompensationer är så stora så är det klart att det också kommer att variera. Alltså kommer samma sving kunna skapa en boll som går rakt en som går till höger och en till vänster utan problem. När svingen i sig fortfarande är sig extremt lik har spelaren trots det fortfarande skapat tre olika bollfykter.

Det finns massor av andra exempel att använda sig utav och egentligen tycker jag att det är ganska häftigt att se hur mycket vi kan göra undermedvetet i vår goflsving när vi har en så tydlig uppgift som ”slå bollen dit”. En annan bidragande orsak är självklart golfbanan i sig. Ibland ligger bollen högre än fötterna, ibland lägre, ibland i lågt gräs ibland i högt och så vidare. Det kommer också påverka resultatet i sin tur. Det betyder inte att din golfteknik helt och hållet har förändrats när bollen inte går som du har tänkt dig.

För att avsluta kan jag helt enkelt bara hjälpa dig att konstatera dig att din golfsving är konskevent men dina resultat är inkonskeventa. Ju bättre din teknik blir är jag säker på att även dina resultat blir mer konsekventa men även träning på resultat istället för teknik gör en stor skillnad. Låt oss byta inriktning på hur vi ser vår golf och golfsving och jag tror det kan hjälpa dig väldigt mycket!

//Max