Mer information gör dig inte bättre

Claude Harmon III, några av er känner igen det namnet. Andra känner troligen igen namnet på hans farbror Butch Harmon som troligen är en ännu kändare golftränare genom historien. Men det tar inget från Claude som idag tränar t.ex. Dustin Johnson och Brooks Koepka bara för att nämna två. När jag i Orlando i höstas fick möjligheten att lyssna på Claude i en diskussion under World Golf Fitness Summit 2018 väckte han en tanke hos mig. Självklart var Brooks ett hett ämne att diskutera efter säsongen han dittills presterat 2018. Det som verkligen fick mig var följande ord: 

”With Brooks it was easy, on sunday morning before his final round of the US Open I told him the same thing I told him the first time we met – keep your hands infront of your body and never stop rotating.” 

Claude hade då arbetat med Brooks i fyra års tid och Claude ansågs redan då som en av de hetaste golftränarna i världen och gör det absolut idag. Många undrar nog med kommentaren ovan att om de arbetat tillsammans i fyra år – har de inte tagit sig längre? Vi snackar om en riktig stjärnduo som båda är toppen av världen i sina yrken och gissningsvis har ingen av dem några ekonomiska problem som sätter stopp. Men trots det så är Brooks alltså kvar där han var för fyra år sen – i sin teknik eller tanke, varken i antalet vinster eller världsranking. Claudes nästa kommentar förklarar det ganska väl: 

”That’s enough because we both know that is when he is hitting it his best.” 

Alltså världens bästa spelare kan hålla sig till en tanke, en idé, en förståelse, en bit av information under en period på fyra år och det räcker. Faktum är att det i detta fall räckte till enormt mycket (och jag har svårt att se att Brooks inte har ännu fler vinster framför sig). Zoomar vi ut från detta exemplet och tittar på hobbygolfare generellt och hur ser verkligheten verkligen ut? Jag skulle säga nästintill raka motsatsen och tanken Claude väckte hos mig den där tidiga kvällen i oktober var ganska enkel – mer information är inte bättre. 

En klassisk lektion

Kanske ska vi inte kalla det klassiskt. Vanlig kanske räcker men jag tror det håller på att bli klassiskt. Spelaren jag möter för första gången berättar om alla tankar och idéer som han eller hon har haft genom åren, vad som funkat och vad som inte funkat. Tänk efter själv nu, har du en sån lista? Somliga väljer att visa slag med olika tankar med tron att det ser ut som två olika golfsvingar. Andra konstaterar att ”här är jag idag”. Det de flesta har gemensamt är att de inte kan förstå varför det går dåligt och vill därför ha hjälp av mig denna dag. Mina varningsklockor ringer med en gång. För denna spelare erkänner mellan raderna ett stort problem, ingenting ges egentligen en ärlig chans – mer om det senare. Men vi går vidare. Lektionen fortsätter och jag delar med mig av min handlingsplan för att lösa problemet spelaren framför mig har, drillar, upplägg på träning och så vidare. Perfekt! 

Inte helt ovanligt så är det något jag måste repetera eller förklara annorlunda – mitt fel, jag var inte tydlig nog för spelaren framför mig- vi gör det och fortsätter. Efter en lite längre stund i passet händer ofta en av två saker – spelaren vill prova det gamla igen och se vad som händer eller spelaren undrar vad som är nästa steg. Det förstnämnda kan göras antingen för att de inte anser att resultaten är lika bra som att de hoppats eller för att de vill se hur dåligt det gick tidigare. Det andra handlar mer om en tilltro att vi ska kunna bryta ner hela golfsvingen och lite därtill på tjugofem minuter. Vissa spelare nöjer sig där och tar den lektionen för att arbeta vidare själva med den nya informationen, andra spelare bokar in fler möten. Träffar jag spelarna en vecka eller två senare är självklart första frågan från mig ”hur har det gått med träning/övningarna?” Ett klassiskt svar på den frågan är kort och gott att de antingen är klara med det eller inte tyckte att det gjorde så stor skillnad nästa dag. Tillbaka på steg ett. 

Information eller utveckling

Kommer spelaren tillbaka för nästa lektion förväntar sig en majoritet att vi ska ”gå vidare” och som jag nämnde tidigare delar en stor del spelare tanken att du hinner ”gå vidare” på en tjugofem minuters lektion. När jag som tränare då väljer att stanna kvar där vi är (inte för att jäklas) eftersom det är vad spelaren behöver uppstår en konstig situation. Spelaren vill ha mer information fler lösningar och på så vis skapa bättre golfspel. Men det är just här vi verkligen måste förstå skillnaderna mellan information och utveckling eller resultat. Jag hör många spelare kalla golf för tekniskt svårt och kanske det värsta jag vet ”mycket att hålla reda på” och jag själv som arbetar med att utbilda golfare är skeptisk till om jag kan hålla med. Golf är i sitt utförande väldigt simpelt, precis som fotboll eller hockey. Bollen ska i hål på så få antal slag som möjligt. Det är vi som spelare som väljer att göra det tekniskt svårt och skapar mycket att hålla reda på. 

Information och utveckling är nämligen inte samma sak. Vi har idag jättemycket kunskap om hur människor lär sig olika motoriska program. Men kanske ännu häftigare är hur mycket kunskap vi har samlat från människor som har blivit bäst i sina fält – oavsett vad det är vi pratar om. Outliers av Malcolm Gladwell introducerade 10.000 timmarsregeln som utan tvekan är diskutabel men ett väldigt bra exempel. Vi vet vikten av träningstid och också hur den träning bör genomföras för bästa resultat. Genom samma kunskap har vi också god förståelse för hur saker och ting inte bör göras eller hur vi mer kan röra till för oss själva än att skapa utveckling. För golfare skulle jag vilja säga att den största fällan är när vi ser information som utveckling. 

Teoretiskt har de flesta av oss människor ganska enkelt att förstå golf och golfteknik. Eftersom det jämfört med mycket annat i vårt samhälle är enkelt att hänga med i (om vi inte avsiktligt försöker få det att låta mer komplicerat än det är) – om vi håller oss på det teoretiska planet. Men vi som golfare har en väldig tendens att tro att om jag förstår något i teorin så kommer jag kunna göra det i praktiken och det vet både du och jag att det inte stämmer. Samlar du på dig mer och mer information ökar din förståelse för svingrörelsen och kanske även ditt eget spel. Men det är inte ett betyg på att du har utvecklats någonting när det gäller genomförandet. Ska du göra det så finns det bara en väg och det är att träna och att träna smart. Det är så du når utveckling och det är vad jag tror vi alla är ute efter. 

Ge dig själv en ärlig chans

Du förstår det här, det är inte hjärnkirurgi på något sätt, men en vänlig påminnelse är bra för alla golfare. Kopplar jag tillbaka till de klassiska lektionerna så kan allting egentligen sammanfattas till att vi inte ger oss själva en ärlig chans. En spelare som spelat golf på ett visst sätt i tio år förväntar sig att med rätt information så kommer problemet att lösa sig på tio minuter – eller tio timmar – och det är för mig helt befängt att tro. Ingen kan egentligen veta hur mycket kvalitativ träning kommer att krävas för att genomföra en förändring. Vad vi däremot kan konstatera garanterat är att det kommer vara tvunget att ske en stor mängd träning om du vill ge dig själv chansen att verkligen utvecklas. 

Det är anledningen i mina ögon till varför spelare har en massa olika tankar att ”gå igenom” när de tränar eller spelar. De har inte givit någon av dem en ärlig chans, men de har provat en massa olika. Och då finns det ingen grund att hitta tillbaka till och då kommer vi kunna fylla på med hur mycket information vi vill utan att egentligen stödja det till något – för den informationen fylls på den föregående som i sin tur fylls på den föregående och så vidare. Kan vi inte skilja på informationen ifrån utvecklingen och inlärningen då har vi fastnat i en ond spiral på något sätt. Och det är där så många av oss är idag. Anledningarna kan vara väldigt många och olika. För många av oss tror jag det är att vi helt enkelt helt och hållet tar det teoretiska som ett betyg på vår inlärning och utveckling för andra tror jag det helt enkelt är att vi har för bråttom och som så många gånger tidigare bara jagar det perfekta slaget med en massa quick fixes. 

Använd Brooks som exempel

Titta på Brooks Koepka med en relativt enkel tanke tog han sig till världstoppen och har idag vunnit tre majors. Varför ska vi göra det svårare än så? Jag menar inte att du ska använda exat hans tanke med rotationen och händerna framför kroppen. Men varför måste du hela tiden byta information och försöka hitta nya sätt att göra det på? Framförallt varför måste du göra det långt innan du vet om att du verkligen har lärt dig det föregående steget? För låt mig vara lite extra tydlig. Självklart ska vi hålla öppet för att utveckla tekniken och det vi gör, men först när steget innan är klart. 

Men Max, Brooks är världsetta och jag spelar på X i HCP, det är en jäkla skillnad! Visst trodde du att jag skulle lämna den sämsta av golfens alla bortförklaringar helt orörd? Ja, Brooks är troligen bättre än de allra flesta av oss bara kan drömma om att bli. Men det innebär inte att han har en massa superkrafter och hemligheter som du eller jag inte har. Det innebär att han har gjort jobbet. Vi måste sluta tro att framgång kommer ifrån en massa andra saker än det arbete som spelarna lägger ner. Självklart har många av de främsta i världen i sina idrotter vissa fysiska förutsättningar och så vidare som ger dem en fördel. Men den stora delen är trots det att de gör jobbet och de gör jobbet väl. 

Om du inte som Brooks jobbar som spelare så kommer du självklart inte ha samma tid att tillgå för träning och det är inte heller vad jag efterfrågar. Vad jag framförallt vill att du ska ta med dig härifrån är att oavsett om du tränar 20 minuter eller 20 timmar i veckan så måste vi se till att göra jobbet för att nå utveckling i vårt spel. Bara att lära sig mer eller be om mer information från din tränare i teorin är inte rätt väg att gå. Vill du för din egen förståelse och för att du finner golfteknik intressant lära dig mer är det en sak, men har vi det riktat till din golf och din prestation behöver vi tänka om lite grann. Kort och gott – se till att det du ska göra just nu gör du och du gör det riktigt bra – när du nått den punkten då är det dags att ta in ny information och låta den hjälpa dig att utvecklas till nästa steg. 

Bli inte lamslagen av en massa information som du inte kan hantera i sitt genomförande. Fokusera på det just du behöver just nu för att skapa en bra grund att stå på och ge dig de bästa förutsättningarna för utveckling. För information enbart gör dig inte till en bättre golfspelare. 

//Max