Vad är det viktigaste för alla golfare att lära sig?

”Vad är det viktigaste för alla golfare att lära sig?” 

Hade jag fått den frågan för ett par år sedan hade svaret garanterat varit annorlunda. GUBBS hade kanske varit ett viktigt och korrekt svar för min del då. Bra grunder värderar jag fortfarande väldigt högt, med en dålig uppställning, ett dålig grepp eller dålig balans är det svårt att göra någonting bra av själva svingen. Men en golfare som har tagit sig ner en bit från 54 i HCP bör ha godkända grunder, medelgolfaren bör ha samma sak.

En god förståelse om vad som behöver göras och även rörligheten till en stor grad är naturligtvis viktigt. Men återigen något som mer erfarna golfare bör ha koll på – förståelsen i alla fall, rörligheten är katastrofal i vanlig ordning och därmed väl värd ett kapitel i sig. Vad kan det då vara som så många golfare bör träna på och som kommer hjälpa dem bli bättre, både med en mer konsekvent bollträff men även en högre hastighet?

 

 

kinematic-sequence_thumb

 

Den kinematiska sekvensen, lite taffligt översatt kallar jag det rörelsekedjan

Ingen sving är den andra lik, visuellt. Men alla bra golfare genom tiderna har haft en gemensam nämnar, deras rörelsekedja. Oavsett vilken teknik som har anammats eller vilken tränar de tränat med, rörelsekedjan är likadan. Vad är då rörelsekedjan och vad visar du här ovanför egentligen?

Bilden ovan är en liten del av en 3D-analys av en av spelarna på PGA-touren. En 3D analys innebär att spelaren kort och gott får en massa sensorer över kroppen som sedan mäter varenda liten rörelse kroppen gör. Ett program kan sedan sätta ihop detta och visa informationen som fångats. Den övre halvan visar här exakt hur spelaren rört sig. Bilden under visar rörelsen (i vissa delar av kroppen) i rotationer i kroppen, hur mycket det roterar, hur snabbt och i vilken riktning. Sträcken som går under 0-linjen är rotationer från målet, de som går över är rotationer mot målet.

Den röda linjen visar höften, den gröna visar överkroppen/thorax, den blåa är vår främre arm och den orangea är klubban. Som ni ser är det en linje som ”peakar” åt gången (där ni ser punkten). Att dessa delar når toppfart och sedan saktar ner i rätt ordning, det ger oss den rätta kinematiska sekvensen, eller den rätta rörelsekedjan. I en korrekt kedja skapar vi kraft från marken och upp genom kroppen, varje segment får fart i rätt ordning, när de sedan bromsar ner överför det kraft till nästa segment. Den multiplicerade kraften som till slut kommer ut i klubban är som ni förstår stor. Vi måste med andra ord starta och sakta ner varje segment i rätt ordning. Ett kanske enklare sätt att visa det ser ni här under.

Skärmavbild 2015-03-15 kl. 11.07.57

 

 

Alla proffs har denna sekvens,  höften rör sig som start på nedsvingen. Överkroppen följer, armarna efter det och till sist levererar vi klubban. Här i har vi bland annat ”hemligheten” hur proffsen kan slå så pass långt som de gör. Hogan, Nicklaus, Palmer, Ballesteros, alla har haft samma del, det må se olikt ut men sekvensen är densamma. Så jag skulle säga att detta är något som alla golfare bör träna på att uppnå. Och faktiskt det viktigaste för en golfare att lära sig idag.

 

Skärmavbild 2015-03-15 kl. 11.08.37

Både Hogan och Woods visar en bra start på sekvensen, som ni säkert förstår är den bra hela vägen. Skulle inte nedbromsningen i varje segment sitta så skulle spelarna få det svårt att skapa den kraft de gör, men något som är vanligt hos medelgolfaren.

Vad bidrar en bra start rörelsekedjan till?

En bra rörelsekedja bidrar till kraft framförallt, men det gör även ett viktigt jobb i att flytta på kroppen och skapa plats för armar och händer att passera när det är dags att slå. Vi kan även säga att det direkt påverkar både svingspår och klubbvinkel. Faktum är att en god rörelsekedja i svingen gör allting enklare. Sitter starten i rörelsekedjan bra kommer du ha lättare att fullfölja rörelsekedjan på ett bra sätt. Men det finns inga garantier.

Och det faktum att alla bra ballstrikers i världen gör det, borde väl väga ganska tungt?

Vad bidrar en dålig start i rörelsekedjan till?

En dålig rörelsekedja skapar många problem, kraftlösa och sneda slag är kanske den enklaste beskrivningen av vad som kommer hända med bollen till slut men alternativen är nästintill oändliga. Vanligaste problemet jag ser hos medelgolfaren idag är att det är segment 3 som startar nedsvingen, det vill säga att armarna är det som rör sig först. En enorm kraftförlust men även något som sätter upp oss för ett svingspår som är utifrån och in, sämre kontakt med bollen och snett blir resultatet. Ordningen blir istället för 1-2-3-4 snarare 3-2-1-4. Titta på min käre far här under – ett klassiskt exempel där endast armarna rör sig första delen, Pappa slår kort och med en enorm banan.

Skärmavbild 2015-03-15 kl. 11.09.43

 

 

Inte lika vanligt är att överkroppen (segment 2) roterar först, resultatet är ofta detsamma. Klubban releasar då också ofta förtidigt som ett resultat och återigen kommer klubban utifrån och in med dålig kontakt och spridda slag som ett resultat. Här blir ordningen ofta 2-3-1-4.

Ett fåtal gånger har jag stött på spelare som releasear klubban (segment 4) absolut först, där kan verkligen allt hända. Men framförallt tappar de enormt med kraft och får dålig kontroll genom impact. Missarna är väl spridda och korta. Ordningen är något i stil med 4-3-2-1.

Gemensamt för alla missar är dock att slicen blir ett väldigt vanligt fenomen, och ofta är det just slicen jag får en lektion för att bota. Mer erfarna spelare har ofta hittat ett sätt att ta bort eller förminska slicen genom att ändra uppställning eller någon annan quickfix som de antingen hittat själva eller fått från en tränare. Jag är inget stor fan av quickfixes, jag gör de själv och ibland är det vad spelare vill ha. Men att lösa grundproblemet tycker jag är A och O, grundproblemet är ofta sekvensen.

Vad händer med en bra start men en dålig inbromsning?
Du kan faktiskt ha en bra start på sekvensen men en dålig sekvens totalt sett. Hur då undrar du kanske? Kikar vi på den första bilden igen ser vi att rotationerna framåt (över sträcket) först går upp och sen fort ner. Alla når en maxpunkt. Är det i rätt sekvens blir det kraftfullt och svingen förblir obehindrad, bromsar vi inte delarna i rätt sekvens skapar vi återigen problem.

Skärmavbild 2015-03-15 kl. 11.09.53

Som ni kanske förstår är detta något som är svårare att se utan video huruvida en nedbromsningen sker korrekt. Och är det spelare med mycket fart är ett 3D-system ett måste. Vanligaste händelsen jag däremot ser på video är att överkropp och underkropp bromsar in samtidigt eller att överkroppen till och med är snabbare än underkroppen att bromsa in. Detta skapar ofta en handledsflip som i sin tur är en förlust av kraft, dålig kontakt och spridda bollar. Se min goda vän David nedan för ett bra exempel. En bra start men då överkroppen stannar måste händerna flippas, klubban kommer före skaftet och slaget blir lidande.

 

 

Duktiga spelare vs. medelgolfare?
Jag har redan varit igenom quickfixes lite grann. Du kanske frågar hur det är med någorlunda duktiga golfare som du ser på klubben, de borde väl ha koll på det här? Jag upplever även där att många är som min vän David, ser du slaget i full hastighet ser det bra ut, men kikar du mer ingående kan det visa något helt annat. Jag har video på många av de bättre spelarna som jag har tränat, sekvens är vanligtvis okej men ofta stämmer inbromsningen inte fullt. Jag har själv haft problem med sekvensen och spelat på 2 i HCP.

Det som en duktig spelare ofta har till fördel är att de känner vart de har sig själva och vart de har kroppen. Som ett resultat skapas det quickfixes omedvetet, quickfixes kan vara överdrivet att kalla det men korrigeringar åtminstone. Resultaten blir okej genom dessa korrigeringar och det är ju vad som räknas. Medelgolfare har oftast inte samma kontroll och korrigeringarna behöver de istället hjälp med. De som inte får dessa korrigeringar fortsätter istället att slå bollen sämre och resultatet blir lidande.

 

Hur tränar vi då en bra sekvens?
Grunden i frågan ligger ju här. Hur tränar vi upp en bra sekvens? Vad kräver det? Att starta svingen på rätt sätt och genomföra den på rätt sätt är naturligare än vi tror, oftast gör vi samma rörelsekedja när vi kastar något till exempel. Men när vi får klubban i näven blir det en utmaning. För det fösta måste du ha rörligheten och kroppskontrollen, dels att kunna separera över- och underkropp men även att rotera båda delar. Nästa steg är att förstå rörelsen, detta tycker jag görs med fördel utan klubba. Att stå i golfposition, korsa armarna över bröstet, svinga bak och därifrån försöka känna hur höften börjar med att skjuta lateralt för att sedan rotera. Lugnt och långsamt för att få in känslan, det kommer!

Att träna bort en dålig inbromsningssekvens är desto mer utmanande då det ofta handlar om små små delar. Rörligheten är absolut något viktigt att se till även här. Men även förståelsen hos spelaren i att kroppen ska fortsätta rotera genom hela slaget är något jag jobbar en del med. Förståelse är alltid viktigt.

En övning jag gillar att använda för att sätta starten på sekvensen är vad Stack & Tilt kallar Crush the Can. Du låtsas att du har en tomburk under den främre foten när du svingat bak (vänster häl lämnar alltså backen) och du tänker att vid starten av framsvingen ska du börja med att köra ner vänster fot för att krossa burken.

Summering
Utan tvekan är sekvensen det viktigaste vi har i svingen. Vill du slå bollen mer kontrollerat och med mer fart är faktiskt sekvensen det första jag skulle titta på. Jag utgår återigen från mig själv, jag hade en bra grund och en sving som såg bra ut på video i normalfart innan jag blev insatt i sekvenseringen och 3D-analyser. Jag spelade bra på runt 2 i HCP och tänkte inte mer på det. Sekvensen har under de senaste två säsongerna varit något jag jobbat på och resultaten har helt klart kommit, låga järn är helt plötsligt en fröjd att slå.

Men är du en spelare som spelar en gammal hederlig slice, du känner att träffarna är tama och du inte får ut den längd du vill ha, då skulle jag säga att du ska tänka på din sekvensering. Enklaste sättet att ta reda på din sekvensering? Filma! Filma och jämför med några av proffsen, då har du en idé. Är du ändå osäker, filma, ladda upp på YouTube och mejla till mig så ska jag hjälpa dig!

Jag ska även nämna att det vi håller oss till helt och hållet i denna del är vår rotations-sekvensering, det finns även en lateral sekvensering som jag återkommer till i ett senare inlägg för att göra allting ännu lite mer intressant.

//Max