TEKNIK & TRÄNING

Börja inte med slutbossen!

Skribent – Max Persson
PGA Professiona, FAFS

“Tänk om jag vetat detta hela min karriär” – har du haft den tanken någon gång? Dessa små aha-upplevelser tycker jag är fantastiska men samtidigt smått frustrerande. Hur lite extra kunskap kan sätta allt du gör i ett helt nytt ljus och på så vis få dig att inse hur något kan vara så rätt eller fel. Det är samtidigt en lite konstig reaktion kan jag tycka – för det du inte vet, det vet du inte. Inga fel med det egentligen. För ett par år sen mötte jag en sådan kunskap som helt förändrade hur jag skulle arbeta med golfare i framtiden. För mig var det en aha-upplevelse och det eftersom det i min mening är något som ALLA golfare och golftränare behöver ta till sig. 

Människors gemensamma nämnare

Det är väldigt sällan vi kan konstatera att människor över praktiskt taget hela jordklotet har någonting gemensamt. Vi behöver alla mat, vatten och luft för att överleva. Men där blir det sen fri tolkning på vad vi verkligen behöver eller tycker om. Det kommer däremot en känsla jag är säker på att vi alla värderar extremt högt eller låt oss kalla det någonting som vi alla tycker om. Känslan av att vi är bra på någonting och att vi har framgång i det vi gör. 

Jag kan ta tusentals exempel på det här men det bästa för oss golfare tror jag är väldigt enkelt. Tänk dig att du är ute på golfbanan och ingenting fungerar, bollen går höger, vänster, högt och lågt. Du missar korta puttar och enkla inspel. Hur kul är det? Hur positiv ställer du dig till situationen och hur mycket muttrar du för dig själv? Vänd sen på det och tänk att saker och ting fungerar. Det behöver inte vara en kanonrunda men bollen går någorlunda dit du tänker dig varje gång och du är alltid med i spelet. Varje slag får godkänt eller högre i betyg och du känner att du är påväg framåt hela tiden – du når framgång. Jag behöver inte fråga vilken av situationerna du helst är i. För vi har alla detta gemensamt. Vi avskyr att misslyckas och vi älskar att nå framgång. 

Exemplet ovan var ingen aha-upplevelse det kan jag lova. Jag tror att vi alla har upplevt liknande situationer både på och utanför golfbanan. Däremot att få den poletten att trilla ner när det kommer till att arbeta med andra människor och min egen golf har gjort en enorm skillnad. Det har också givit mig andra ögon att titta på golfare med och jag inser vilket problem det här faktiskt är – med den positiva sidan att vi fort kan göra en enorm skillnad. Häng med så ska jag berätta hur! 

“Vi avskyr att misslyckas men älskar att nå framgång.”

BÖrja inte med slutbossen

Kanske är det för att jag är lite nördig ibland som jag gillar denna liknelsen men den är faktiskt väldigt tydlig. Har du någon gång spelat någon sorts dator/tv-spel så kommer du garanterat känna igen dig. Dessa spel är nämligen upplagda på perfekta sätt för att få dig att ha kul och vilja spela mer. Det finns ett system med nivåer och en svårighetsgrad som successivt höjs ju bättre du blir. I slutet finns det en sista boss som ska vara den största utmaningen av alla och när den är avklarade är du färdig, spelet är slut och du har utvecklats så långt du kan i just det här spelet. Det systemet är genialiskt. Hur kul tror du det hade varit att du spelat tvärtom och börjat med det svåraste? Troligen hade du försökt några gånger innan du insett att du inte hade en chans och du hade stängt av för att sen gå och göra någonting annat. Det är det sista som spelutvecklarna vill att du ska göra. Ändå gör praktiskt taget alla golfare denna miss i sin träning –  vilket i sin tur gör att träningen blir tråkig och (kanske ännu värre) inte ger några resultat! 

Sista bossen för en golfare i mina ögon är att svinga en klubba med full hastighet eller “som vanligt”. Det är dit vi vill ta oss så småningom men vi måste klara nivåerna dit, för annars blir det väldigt svårt. Eller svårt, det blir praktiskt taget omöjligt både att förändra svingen men även att du faktiskt kommer göra en förändring. Låt mig ta ett exempel som är väldigt vanligt: 

En spelare kommer till mig och har problem med en slice. Spelaren svingar mycket utifrån och in och vi är överens om att det är problemet. Spelarens naturliga reaktion är att antingen använda den drill jag ger honom eller lösa problemet själv men oavsett göra det med sin fulla sving. Några försök går åt och det går inte bra successivt kommer spelaren troligen göra en av två saker. Antingen gå tillbaka till sin vanliga sving och hoppas på det bästa eller konstatera att det vi tränar på inte fungerar och vi måste göra något annat. Kort och gott – sista bossen dör inte och det är antingen fel på spelet eller så stänger vi av och gör något annat. Detta är inte bara spelarens ansvar. Jag som coach har lika mycket ansvar att få spelaren att börja på rätt nivå och den är guld värd att hitta. Oavsett om du är spelare eller coach, kan du identifiera rätt nivå för spelaren så kommer du få två saker som är enorma för utveckling. Glädje i träningen och resultat av träningen – båda två lovar jag leder till mer träning, mer resultat och en bättre golfare. 

Utmaningen finns som sagt i att hitta rätt nivå och den varierar självklart från spelare till spelare. Jag brukar bygga upp det precis som tv-spelen. Tar vi samma slice-spelare som ovan och vi ska lägga om dennes svingspår så skulle jag börja med en drill, den drillen skulle sen köras från nivå 1 och vi försöker jobba oss framåt därifrån. Nivå 1 hade för mig varit chiprörelser med klubban, väldigt små svingar. Klarar spelaren det bygger vi på lite i rörelsen och så arbetar vi till vi hittar nivån där spelaren blir utmanad men fortfarande lyckas relativt ofta. Om det är 10% eller 90% av en full sving spelar ingen roll. Det är personligt och det vi söker är framgång. Självklart alltid med målet att kunna gå till nästa nivå och så småningom nå slutbossen. Men vägen dit är olika för alla golfare. 

Vi älskar att lyckas och vi gillar framgång. Det driver oss i allt det vi gör och därför blir det direkt avgörande för din träning och träningskvalité att du använder dig av den principen i din egen träning. Principen är lika viktig med din driver som din puttning och allting däremellan. Faktum är att den är viktig i allt det du gör. Så försök alltid att hitta din nivå där du når framgång och jag lovar att du får en helt annan upplevelse av din träning! 

EXEMPEL

Avslutningsvis vill jag ge ett verkligt exempel på just hur viktigt det är att arbeta med framgång. I somras deltog en kvinna på strax över 70 år i några gruppträningar jag höll i. På första träffen tog hon mig åt sidan och konstaterade att hon var orolig – hon var ny till golfen sen året innan och älskade sporten. Men hon var jättedålig (hennes egna ord) och hon fick knappt iväg bollen. Hon ville inte sluta spela men hon kände att hon inte blivit bättre på två år och att detta kanske inte var för henne. Det är en ganska tung uppgift att få som coach men jag bad henne slå några bollar. Grunderna var bra men svingen lämnade något att önska. Klubban svingades upp till huvudhöjd och sen ner i marken med alla kraft och vidare igenom. Det är ju så du svingar en golfklubba! 

Efter tre svingar med samma resultat, knappa bollträffar och bollar som rullade iväg åt olika håll så diskuterade vi bollträffen lite grann. Klubborna hon hade var moderna och bra men de användes inte särskilt effektivt. Med en bättre förståelse för bollträffen anpassade jag också nivån. Istället för att försöka slå ihjäl slutbossen med ett träsvärd så tog vi träsvärdet och började där hon behövde vara, nivå 1. Vi började med små chipröresler och detta kunde hon kontrollera enkelt. Snart gick bollen lika långt med en mycket mindre rörelse. Successivt byggde vi på rörelsen så att hon i slutet av passet svingade klubban till midjehöjd men nu även träffade bollen varje gång. Helt plötsligt träffade hon bollen bra nästan varje gång och bollen gick längre med en mycket kortare sving. Kvinnan var alldeles till sig. Hon nådde framgång nästan varje gång och ville spela och träna ännu mer. Inte konstigt det, helt plötsligt var hon på rätt nivå och nådde framgång. Under säsongen kom vi sen längre, spelet blev bättre och hon sänkte till och med sitt HCP några gånger. Framgång! 

Missa inga kommande blogginlägg eller kurser anmäl dig till vårt nyhetsbrev här under!