The myth of the baby bird

Myten om grepptrycket

Häromdagen laddade jag upp en video på YouTube-kanalen MXPGolf.se där jag täcker ett av mina favoritämnen i golfinstruktion. Golfens valda sanningar. Grepptrycket är en utav dem – vi har alla hört det sägas att du inte ska hålla för hårt i klubban och anledningen att du slår dåliga slag är att du håller för hårt. Men hur mycket sanning är det verkligen i det? 

2013/2014 – sista året av min tränarutbildning hos svenska PGA skulle vi genomföra ett examensarbete. Detta gjordes i grupp och jag tillsammans med Henrik Spongh, Henrik Allén Oltegen och Max Segersten valde att svara på frågeställningen – hur påverkar ditt grepptryck bollflyktslagarna. Alltså – hur påverkar ditt grepptryck vad bollen kommer att göra?

Under flera månader och efter att både testat spelare själva samt hittat tidigare arbeten kommer vi fram till ett svar. Det svaret är grunden för vart jag kommer ifrån i diskussioner om grepptrycket. Arbetet blev riktigt bra och vi blev utvalda som en av fyra grupper att presentera våra resultat för hundratals kollegor på PGA Teaching Summit i Halmstad 2014. När vi dessutom skrivit arbetet på engelska valde vi att göra presentationen på engelska dessutom! 

Eftersom frågorna har varit många efter min video i ämnet valde jag att ladda upp arbetet här för alla att ta del utav. I arbetet kan du läsa om hur vi kommit fram till våra resultat samt att du hittar källorna från tidigare arbete inom området. Är du inte intresserad av att läsa hela arbetet? Klicka på videon här under för att titta på min sammanfattning och hur den påverkar din golfsving.