TEKNIK & TRÄNING
Hur blir du en jämnare golfare?
Skribent – Max Persson
PGA Professiona, FAFS

Om du inte får önska att du skulle slå längre eller rakare, vad skulle din stora önskan som golfspelare vara då? Låt mig gissa. Du skulle vilja bli jämnare! Det är alltid en önskan som de flesta spelare jag träffar sticker in mellan raderna så att säga ”Jag har problem med min slice och det går lite kort ibland, ja och så vore det skönt att bli jämnare förstås.” Jag tror att det gäller alla golfare. Därför tänkte jag spendera lite tid på frågan – HUR blir du en jämnare golfare?

Ställ dig frågan – NÄR är du jämn?

Som så mycket annat i den här sporten har golfare lätt att konstatera att ”jag skulle vilja bli jämnare” men väldigt lite tanke har gått till att bestämma. Vad är faktiskt att vara jämn? NÄR är du jämn? När är du nöjd? Jag brukar hjälpa spelare på traven och fråga ”Om dina bästa och sämsta rundor skulle som mest vara 10 slag ifrån varandra, skulle det vara jämnt nog?” – Några spelare svarar alltid ja, andra svarar att de skulle vilja ha fem slags skillnad. Aldrig har jag hört någon säga att det var orimligt högt. Men låt oss titta på lite klassiska resultat från spelare som är på proffsnivå.

Senaste exemplet är Kevin Chappell som efter sin återkomst till golfen efter en lång ryggskada andra rundan under A Military Tribute at the Green Brier lyckades med bedriften att gå 18 hål på 59 slag. DET är imponerande. Men vad gjorde Chappell dag 3? 74 slag på samma bana, knappt 24 timmar efter denna enorma bedrift. Alltså 15 slags skillnad från en dag till en annan och Kevin Chappell är en av många spelare som är högt rankade på världsnivå. Det går såklart att diskutera fram och tillbaka hur vanlig denna variationen är för en spelare på denna nivå. Tittar vi på snittscorerna för de flesta spelare på PGA- och LPGA-Tour för säsongen 2018 ser vi att variationen från de bästa till de sämsta rundorna under tävling – kan vara så stor som 20 slag.

Spelare som alltså arbetar med golf, tänker golf, lever golf och får väldigt väl betalt för att spela golf kan ha en varians på 20 slag under en säsong. Hur blir då vår egen syn som hobbygolfare på ”jämnhet” som golfare påverkad? Hur jämn är egentligen golf?

Vad är faktiskt att vara jämn? NÄR är du jämn? När är du nöjd?”

Golf är kanske den ärligaste sporten du kan ägna dig åt. Det du investerar i tid och energi får du oftast tillbaka på det sätt du är värd. Det fungerar likadant åt andra hållet. Tränar du inte, förbereder dig inte för spelet och går igenom den processen – då kan du inte förvänta dig bra eller för den delen jämna resultat. Golf fungerar inte som andra sporter där du en dålig dag kan kämpa lite hårdare eller ta i lite mer för att ta igen dina resultat. Ärligheten skapar lätt en frustration som gör att vi upplever oss som ojämna. När vi kanske istället borde ställa oss frågan om vi egentligen ska kunna vara så mycket jämnare med den tid eller energi vi lägger ner för att förbereda oss.

Jag föreläser och utbildar golfare i hur de ska kunna bli jämnare. Att skapa en kurs med samma inriktning för Online-akademin här på MXPGolf.se blir därför en självklarhet. I kursen delar jag med mig av min kunskap och erfarenhet av att göra golfare jämnare oavsett vilken nivå vi spelar på. Allt ifrån teknik, till träningssätt, spelstrategi och mycket annat. Kursen Bli en jämnare golfare hjälper dig att ta stegen mot jämnare golf.

Missa inga kommande blogginlägg eller kurser anmäl dig till vårt nyhetsbrev här under!